Příprava jogurtu
Co potřebujeme k výrobě jogurtu:
1 l (nejlépe plnotučného) čerstvého mléka, nikoliv trvanlivého, 1 sáček probiotické směsi ESSENS a jogurtovač ESSENS.
Příprava jogurtu:
Do nerezové nádoby nalijete 1 litr mléka. Odstředěné nebo polotučné mléko produkuje řidší jogurt, zatímco z plnotučného mléka vyrobíte jogurt hustší. K výrobě použijte vždy čerstvé mléko, tzv. pětidenní, nikoliv mléko trvanlivé. Je možné použít i mléko nepasterizované, které je však vhodné nejdříve převařit. Než začnete s přípravou, je nutné zahřát mléko na pokojovou teplotu. Teplota mléka v jogurtovači nemá přesáhnout 43 °C, při delším působení vyšší teploty probiotické kultury hynou. Do mléka poté nasypete 1 sáček ESSENS Colostrum Probiotics a důkladně promícháte. Díky nádobě o objemu 1,5 litru bude příprava jogurtové směsi opravdu pohodlná, při míchaní v nerezové nádobě však doporučujeme používat plastové či dřevěné lžíce, aby se nádoba nepoškrábala.
Nerezovou nádobu poté přikryjete plastovým krytem, vložíte do hlavní části jogurtovače a uzavřete průhledným víkem. Díky unikátnímu topnému tělesu PTC se mezi nerezovou nádobu a samotný jogurtovač nepřidává voda! Po zapojení do zásuvky je automaticky zahájen proces výroby jogurtu. Ten trvá přibližně 8 hodin. Necháte-li jogurtové kultury pracovat déle, bude výsledný jogurt hustší a kyselejší. Záleží tedy pouze na vaší chuti, jak dlouho necháte přístroj zapnutý. Nemělo by to být však déle než 12 hodin. Jakmile je jogurt hotov, odpojte jogurtovač ze zásuvky. Ihned po dokončení procesu fermentace (mléčného kvašení) je jogurt připraven ke spotřebě. Ke stabilizaci (ztuhnutí) však důrazně doporučujeme umístit nádobu s jogurtem do chladničky, čímž se prodlouží i datum spotřeby. Doba uskladnění v chladničce by neměla přesáhnout 3 – 5 dnů.
Doba skladování:
Datum spotřeby nerozbalené probiotické směsi v sáčku je 6 měsíců od data výroby. Sáčky probiotické směsi skladujte při teplotě do 25 °C a chraňte před vyšší teplotou, která by mohla iniciovat předčasnou aktivaci bakteriálních kmenů.
Proč jogurt od nás?
Jde o bioaktivní jogurt nejvyšší možné kvality vyráběný bez konzervantů, sladidel a dalších chemických přísad.
Jogurt vyrobený pomocí ESSENS Colostrum Probiotics se vyznačuje až 100 násobně vyšším počtem živých bakterií než běžně prodávané jogurty.
Díky jedinečnému výrobníku - jogurtovači ESSENS je možné si jej vyrobit kdykoliv a kdekoliv, a to již za 8 hodin.
Přínos živých jogurtů ESSENS:
Probiotická směs slouží k doplnění mléčných bakterií do zažívacího traktu, upravuje střevní mikroflóru narušenou v důsledku nevhodné stravy, léčbou antibiotiky apod. Zlepšuje a upravuje trávení, zabraňuje množení škodlivých látek a chrání sliznici žaludku a střev.
Svým působením napomáhá zvýšit odolnost organismu vůči případným infekcím a napomáhá celkovému posílení imunitního systému.
ESSENS Colostrum Probiotics dále napomáhá snížení hladiny cholesterolu v krvi, přispívá k přirozené ochraně proti průjmům, kvasinkovým infekcím, pomáhá tělu regulovat hladinu cukru v krvi, může podporovat vstřebávání vápníku a zmírňovat příznaky laktózové intolerance.
Colostrum obsažené v probiotické směsi ESSENS napomáhá podporovat obranyschopnost organismu, upravuje zažívání a má protizánětlivý účinek.
Užívání jogurtů ESSENS:
Příznivé účinky probiotik na lidský organismus se projevují zejména při dlouhodobé a pravidelné konzumaci.
Ideální je užívat jogurt ESSENS čistý, ale můžeme ho dochutit ovocem, müsli, medem nebo marmeládou. Výborně chutná v salátech a je z něj možné připravit i dresink. Také se dá využít jako hydratační maska na obličej.
Zajímavosti a fakta ze světa jogurtů
Recepty z jogurtů ESSENS